Mazairac

Het verhaal

Residence Mazairac

In Bergen op Zoom, aan de Erasmuslaan 4-10, zal binnenkort het appartementengebouw “Residence Mazairac” worden gerealiseerd. Ruimtelijk gelegen tussen de Erasmuslaan, het Pater Luijtenpad en het Patersbos zal het straks bijzonder fijn wonen zijn. In het woongebouw komen totaal 81 koopappartementen in een grote variantie qua oriëntatie en afmeting. 79 appartementen met een oppervlak tussen de 46m2 en 149m2 en 2 penthouses van 230m2 en 260m2. De locatie bevindt zich in het centrum van Bergen op Zoom en vrijwel alle gewenste voorzieningen liggen daarom op loopafstand. Residence Mazairac verrijst straks op de plek, waar eerder het garagebedrijf van Toine Mazairac gevestigd was. Met de naamgeving van het nieuwe woongebouw willen we deze markante Bergse inwoner, oud wereldkampioen sprint op de wielerbaan, op gepaste wijze herdenken en voort laten leven.

De zoon van Toine Mazairac, Jan Mazairac, hebben we gesproken over de nieuwe bestemming van het voormalige garage terrein. Hij woont nog steeds in het huis dat zijn vader nog heeft gebouwd en heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 84 bereikt. Hij woont hier nog steeds met veel plezier samen met zijn vrouw.

Wanneer wij hem vragen naar enkele anekdotes over zijn vader lichten zijn ogen op. Hij vertelt over de kwajongensstreken van zijn vader, die in en om Bergen op Zoom graag rondvloog in zijn sportvliegtuigje. Toine Mazairac vloog dan vaak zo dicht mogelijk bij de grond. “Let op”, zei hij dan tegen mij terwijl de mensen wegdoken. De wandelende mensen onder hem konden dit niet altijd waarderen. Eén van die keren kwam hij de verkeerde tegen. De persoon die geschrokken op de grond was gaan liggen was de lokale burgemeester. Toine kon dan ook spoedig daarna zijn vliegbrevet inleveren.

Nadat Toine Mazairac in 1928 zilver won op de Olympische Spelen in Amsterdam en vervolgens als eerste Nederlander wereldkampioen sprint werd in Zürich, zette hij een punt achter zijn carrière als wielrenner. Hij nam N.V. Motor over, een failliet bedrijf in Bergen op Zoom. Toen mijn vader in 1951 besloot vanuit de binnenstad een nieuw bedrijf op te zetten op een locatie die toen nog ver buiten het centrum lag, kreeg hij van allerlei personen het advies om dit vooral niet te doen. Destijds lagen daar aspergevelden en er zou geen klant komen. “Gelukkig heeft de geschiedenis anders laten zien”, vertelt Jan. Het motto van mijn vader was dan ook: “zelfvertrouwen is alles”.

“Tijdens zijn fietsperiode was hij een enorme doorzetter, maar ook daarna in het autobedrijf dat hij tot grote bloei wist te brengen.” De autogarage die Toine op die plek heeft gebouwd groeide dan ook uit tot een van de grootste in de regio.

“Behalve dat mijn vader zijn populariteit vooral had te danken aan zijn wereldkampioenschap, was hij ook vele jaren daarna actief op sociaal en maatschappelijk gebied in Bergen op Zoom en daarbuiten. Een andere passie van hem was het zweefvliegen en daarna het sportvliegen, in 1952 haalde hij zijn vliegbrevet.” Toine was daarnaast ook eén van de grondleggers van het vliegveldje De Eendekooi, dat later Vliegbasis Woensdrecht werd, en nog steeds in gebruik is door de Koninklijke Luchtmacht.

“Nadat mijn vader in 1966 door een ongeluk op de wielerbaan (hij deed als oud-kampioen mee met een benefietwedstrijd) in Dortmund was verongelukt ben ik in het bedrijf gekomen. Voor die tijd was ook mijn oudste broer in de zaak werkzaam, hij wilde daarna zijn werkzaamheden in de autobranche niet voortzetten.”

Na jarenlang hard gewerkt te hebben voor het voortbestaan van de Mazairac garage moest Jan door het gebrek aan een opvolger helaas toch de deuren sluiten in 2015. Uiteindelijk heeft hij de locatie in 2019 verkocht om plaats te maken voor woningbouw.

“Dat mijn vader nu op deze manier geëerd wordt in de naamgeving van het appartementengebouw vind ik zeer eervol.“

Architectuur

Architect van Residence Mazairac is Nico de Bruijn van Ingenieursburo AKM. Naast het ontwerp is hij de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor een groot gedeelte van de planvorming van de Mazairac locatie. Op deze plek langs de Erasmuslaan, waar oud wielrenkampioen Toine Mazairac ooit de Opel garage stichtte, verrijst binnenkort een markant nieuw gebouw. Een plek waar al geschiedenis geschreven is en waar u nu deelgenoot kunt zijn van het nieuwe hoofdstuk. Het is zeer aannemelijk dat u zelf ook herinneringen heeft van deze plek. Een tankbeurt bij het pittoreske benzine station dat in de jaren ’90 al verdween, de aankoop van een nieuwe auto of misschien zelfs wel als werknemer of toeleverancier van het autobedrijf.

“Wat mij in het onderzoek naar deze locatie en de bijzondere ondernemers Mazairac is opgevallen, is het doorzettingsvermogen en de tomeloze ambities. Niet alleen in de sport, als ook in het ondernemerschap in en rondom Bergen op Zoom. Juist dit doorzettingsvermogen en ambitie heeft mij enorm geïnspireerd in de zoektocht naar een passende invulling en architectuur van deze bijzondere plek.”

“Voor mij een uitgelezen kans om een prachtig plein te ontwerpen waar bewoners van alle leeftijden kunnen recreëren en ontmoeten en waar (klein)kinderen veilig kunnen spelen.”

Om te beginnen is het gehele gebouw bedacht in een hoefijzervorm, passend binnen de ruimtelijke opzet van de bebouwing in de omgeving. De hoogte accenten en ook de laagbouw ‘plint’ zijn gepositioneerd op plekken waar het gebied dit toelaat. De overgangen van hoog naar laag zijn vorm gegeven met veel glas zodat het gebouw een alzijdige en kwalitatief hoogstaande uitstraling heeft. Binnen de hoefijzervorm ontstaat een natuurlijke stille ruimte, voor mij een uitgelezen kans om een prachtig plein te ontwerpen waar bewoners van alle leeftijden kunnen recreëren en ontmoeten en waar (klein)kinderen veilig kunnen spelen.

Wat ik daarna terug wilde zien in het gebouw is een robuuste en stoere signatuur, refererend aan de traditionele pakhuizen die Bergen op Zoom rijk is. De twee soorten architectuur die in het gebouw samensmelten, zijn zichtbaar gemaakt door de twee kleuren metselwerk, fraai verweven door de verschillende gebouwdelen. Gecombineerd met de veelzijdigheid aan typen appartementen geeft dit geheel het gebouw haar eigenheid en onmiskenbare karakter. Karakter dat nog eens versterkt wordt door de prestaties van wielrenner en ondernemer Toine Mazairac, dat in zowel de gevel als in de permanente expositie in het gebouw uit wordt gebeeld.

Het gehele dak van de laagbouw is ontworpen als een meanderende rivier tussen een groene bedding, waarbij het ‘water’ uitgebeeld als de grote glaspartijen van de erkers vanaf de penthouses naar beneden ‘stroomt’ tot op het maaiveld. Het grotendeels groene dak draagt positief bij aan het tegengaan van de opwarming van de stad. Het gebouw is dan ook klimaat adaptief, dit wil zeggen dat nu al het anticipeert op de warmere en nattere perioden in ons land.

Het ontwerp is tot stand gekomen in een krachtenveld van gemeenteraad, omwonenden en commissie welstand, waarbij al deze krachten invloed hebben gehad op het bijzondere eindresultaat. Doorzettingsvermogen en ambitie zijn ook hier de sleutel geweest om Bergen op Zoom met een nieuw icoon te verrijken!

Bergen op Zoom

Robbie Kuipers, van Buuron en Kuipers Makelaars, is projectmakelaar van Residence Mazairac. We vroegen hem naar zijn kijk op het project, Bergen op Zoom en zijn rol bij de informatievoorziening van geïnteresseerden. Het gehele nieuwbouwteam van Buuron & Kuipers Makelaars gaat kantoor houden in het direct naast de projectlocatie gelegen informatiecentrum  op de Erasmuslaan 12 in Bergen op Zoom.

Gedurende het gehele aankooptraject, van het aankoopproces tot de indeling en afwerking van het appartement, kunt u dus met al uw vragen in het informatiecentrum terecht. Wij nemen de tijd voor u, want ons doel is dat u als koper een weloverwogen keuze kunt maken en dat u nog enthousiaster de deur uit gaat dan u binnenkwam.

Bergen op Zoom is het stralende middelpunt van de Brabantse Wal, een gebied dat zich kenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen vol met natuurschoon.

Residence Mazairac is een prachtig plan op een toplocatie. U wandelt namelijk zo het centrum in. U kunt heerlijk genieten van de gezellige terrassen op de Grote Markt of genieten van de vele culturele evenementen die Bergen op Zoom rijk is. In de historische en sfeervolle binnenstad kunt u bijzondere monumentale gebouwen bewonderen, zoals het Markiezenhof, de Peperbus en de Gevangenpoort. Ook voor de fietsliefhebber en wandelaar is er in Bergen op Zoom en omgeving genoeg te beleven. Natuur- en recreatiegebied De Bergse Heide en Fort de Roovere zijn daarbij zeker het bezoeken waard.

Residence Mazairac sluit heel mooi aan bij deze prachtige omgeving en geeft het gehele gebied een enorme boost. Het is fijn om te zien dat er bij de ontwikkeling ook nadrukkelijk oog is voor duurzaamheid en groen, zodat er nu eindelijk het perfecte aanbod is voor een uitdagende doelgroep. U wenst namelijk een appartement met goede buitenruimte, parkeermogelijkheid, duurzaamheid en dat alles op een locatie dicht bij alle voorzieningen in natuurlijk een mooi complex.

U heeft even moeten wachten, maar met Residence Mazairac gaan al uw wensen in vervulling.

Nieuwbouw kopen is niet te vergelijken met een bestaande woning kopen. Bij Buuron & Kuipers Makelaars snappen ze dat dat best lastig en spannend kan zijn.

Robbie: “Gelukkig kunnen wij de kopers bijstaan in het lezen van de tekeningen. De technische omschrijving en de maquette op locatie gaan hier zeker bij helpen. Uit de gesprekken die wij reeds hebben gevoerd durf ik echter wel te stellen dat het gros van de kandidaat kopers gelukkig heel goed weet naar welke appartementen hun voorkeur uitgaat.”

Wij hebben er zin in! U ook?

Kom vooral even bij ons langs in het informatiecentrum van Residence Mazairac en wij zorgen dat de koffie klaar staat.